normale boren en SDS boren

Er zijn normale boren en SDS boren

Er zijn normale boren en SDS boren. De SDS boren worden onderverdeeld in SDS -, SDS plus- en SDS Max boren. Een SDS boor (Steck-dreh-sitz) is wel één van de meest verkochte boren die eigenlijk elke klusser wel in huis heeft. Een SDS boor is namelijk geschikt voor het boren in harde oppervlaktes zoals beton of metaal, maar je kunt er ook mee in (hard) hout boren. Iedere boor heeft voor- en nadelen en het hangt van de klus af welke soort boor je ervoor nodig hebt. Het verschil tussen normale boren en SDS boren is de aansluiting.

  • Een normale boor zet je vast met de (snel) spankop van de boormachine.
  • Een SDS boor heeft aan twee kanten een uitsparing en kan maar op één manier in de boormachine geklikt worden.

Het voordeel van het kliksysteem is dat je nooit meer last hebt van een los draaiende boor.

Kun je in elke boormachine een SDS boor gebruiken?

Voor het boren met een SDS boor heb je een hamerboormachine nodig. Bijna elke hamerboormachine heeft wel een SDS boorkop. Je kunt ook een boormachine aanschaffen met twee boorkoppen, een SDS boorkop én een snelspan boorhouder. Deze twee boorkoppen zijn dan uitwisselbaar. In de meeste gevallen past de SDS plus boor ook in de SDS boorkop. Een SDS boor past echter niet in de SDS plus boorkop. Dus heb je een SDS plus hamerboormachine dan heb je ook twee boorkoppen nodig; de SDS boorkop en een SDS plus boorkop. Je kunt bij een hamerboormachine met een SDS Max boorkop niet werken met SDS plus boren, ook dan heb je dus twee boorkoppen nodig; de SDS Max boorkop en de SDS plus boorkop.

 

Normale boren en SDS boren

Waarmee moet je rekening houden als je met SDS boren gaat boren?

Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat boren. Bij boren met een SDS boor is het belangrijk om de machine het werk te laten doen. Zet je namelijk te veel kracht bij het boren, omdat je denkt dat het dan sneller gaat, dan kan de boor breken. Wanneer dat gebeurt, kun je ook problemen krijgen bij het uithalen van het stuk boor dat is blijven zitten. Zet de boor zo recht mogelijk tegen het te boren oppervlak en kies de juiste boor. Vraag eventueel advies, want bij een te klein gaatje moet alles opnieuw en bij een te groot gat zul je extra pluggen moeten gebruiken. Controleer liever een keer te vaak of de boor goed is geborgd in de boormachine. Je voorkomt veel ellende hiermee!